Україна
Київська область
місто Буча
вул. Вокзальна, 104
nmp50@ukr.net

БУЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 5
Бучанської міської ради Київської області

Eng
It
Fr
 

 









Сучасна молодь – розумна та ініціативна

  • 09 травень 2023 | Останні публікації
  • Розширюючи можливість підлітків самореалізуватися, все більшої популярності набуває рух шкільного самоврядування. Чим цікавляться учні, що їх переймає, які погляди мають – дізнавалися у президента Бучанського ліцею №5 Марка Різака. Адже ця молода людина є головою учнівського колективу і виступає від його імені. Крім того, має право ініціювати зміни, що покращать навчання та дозвілля учнів.

    Марку, розкажи коротко про себе: хобі, вподобання?


    - Я народився 1 листопада 2006 року, проживаю у Гостомелі, а навчаюся в Бучанському ліцеї №5.
    Моє хобі – це скаутська організація «Пласт». Тим більше, що в Бучі працює Національний Пластовий Вишкільний Центр України. Я глибоко переконаний, що крім патріотичного виховання, можу здобути там навички, які знадобляться в майбутньому.
    Насправді, мені багато що подобається. Найбільше, мабуть, мандри та пригоди. Хочу прожити яскраве життя.

    Ким плануєш стати в майбутньому, якщо це питання було обдумано?


    - Я замислювався над декількома варіантами. Але найбільш пріоритетним з них залишається медицина. Хочу бути лікарем, хоча ще не визначився з напрямком.
    Завдяки тому, що в «Пласті» є різні спрямування, то я можу їздити на вишколи з першої медичної допомоги. Там можуть розповісти трішки більше, якщо попросити детальніше зупинитися на якійсь темі. Завдяки цьому я поступово вливаюся у майбутню професію.
    А на загал скажу, що елементарні правила надання першої домедичної допомоги бажано знати всім. Тим більше, у наш немирний час.

    Які обов’язки має президент школи?


    - До повномасштабного вторгнення я очолював місцеве самоврядування нашої школи. Ми організовували різні заходи – переважно розважального характеру, приурочені до свят. Насамперед, це – організація фотозони, привітання, конкурси, квести тощо.
    Зараз пріоритети дещо змінилися. Замість розваг – волонтерство. Так, нещодавно проходив ярмарок, де збирали кошти на потреби Збройних Сил України. Ініціюємо й інші подібні справи.

    Які питання шкільного самоврядування стоять на часі?


    - Як уже зазначав, проводимо різні заходи. Адже заради чого борються наші воїни? Заради того, щоб ми могли спокійно жити далі, насолоджуватися багатьма повсякденними речами і розвиватися.
    Але займаємося і більш серйозним. Наприклад, готуємо пакунки для військових, приділяємо увагу патріотичному вихованню молоді.

    Чи все із задуманого вдається вирішувати?


    - Переважно, так. Але мені все одно хотілося б більшого. Справа в тому, що зараз всі дуже завантажені. Учні переймаються майбутнім вступом у вищі навчальні заклади. А вчителі – через різні формати навчання, які часто відбуваються паралельно. Тому за якісь надзвичайно грандіозні плани, з об’єктивних причин, ми не беремося.

    Про що мріє, чого прагне учнівська спільнота?


    - Я не можу говорити за всіх. Але вважаю, що мою думку розділяє багато однолітків. Насамперед, це – вивчитися на хороший бал, отримати атестат, вступити у гарний коледж або університет. І, частково, розслаблятися від буденності, від рутини.

    Рішення по тому чи іншому питанню приймаються тобою індивідуально чи колективно?


    - Практично кожне питання у нас виноситься на обговорення. Ми зустрічаємося перед плануванням якогось заходу і розглядаємо деталі: починаючи від формату і завершуючи кінцевим результатом. Тому все у нас – колегіально.

    Україна в майбутньому очима підлітків. Яка вона?


    - Перш за все, вона обов’язково повинна бути незалежною. Ми маємо залишитися окремою суверенною державою. Впевнений, якщо цього не буде – дуже багато людей засмутиться. І це – мягко сказано. Так, моя мрія – жити в повністю українізованому середовищі, де кожен громадянин є свідомим, знає свою історію, знає хто він і розмовляє державною мовою.

    А ще, хотілося, щоб Україна була в «топі» елітних держав світу. Я впевнений, якщо очолити всі процеси, використовувати наші природні ресурси і максимально почати робити те, що ми можемо (завдяки географічним можливостям), то так і буде!







    Категорія: Останні публікації



    Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
    Ми рекомендуємо Вам зареєструватися, або зайти на сайт під своїм іменем.