Україна
Київська область
місто Буча
вул. Вокзальна, 104
nmp50@ukr.net

БУЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 5
Бучанської міської ради Київської області

Eng
It
Fr
 

 









Змістовний відпочинок у 5-й школі


Чи можна добре відпочити у школі влітку?
Весело, креативно і енергійно проводили табірні дні школярі СЗОШ №5, адже їхнім вибором став пришкільний англомовний табір “ Holidays”. Звичайно, що можна сперечатися про місце відпочинку, адже школа це не берег моря, гори чи річка. Але команда, яка працювала над програмою табору, а це вчителі нашої школи Піроженко А.О., Проніна Ю.О., Кордонець Н.П., Гончар Н.В., Рибакова Т.А., Желнерович О.П., Галич Я.А., Снісаренко Л.А., Жайворонок Н.П., Майданович О.В., Левчук Т.В., Моравська Ю.М., Войтковська Г.А. справилися із завданням. Волонтер Франческа Чеса, яка останній тиждень працювала з нашими дітьми у таборі, намагалася передати часточку своєї культури, мови, традицій українським школярам. Саме позитив, енергія, сміх, усмішки усіх посприяли тому, що відпочинок у школі відбувся і наші учні отримали море емоцій, спогадів на ціле літо!
Учителі і волонтер запропонували учням цікавий і змістовний відпочинок – ігри поєднувалися із заняттями, учні спілкувалися з волонтеркою, на зміну урокам географії чи історії приходили уроки музики, дизайну чи мистецтва. А скільки спортивних ігор змогли вивчити учні за три тижні! Із захопленням готувалися презентації про штати США, Великобританію, учасники брали участь у різноманітних вікторинах, конкурсах, допомагали меншим, показували свої таланти, малювали і творили разом із учителями. Здавалося, що на ці три тижні школа стала місцем сміху, творчої роботи учнів і вчителів. Усі із задоволенням ділилися враженнями і ніхто не чекав першої години - закінчення табору. А на другий день учні приходили ще задовго до 10 години, зустрічали вже нових друзів, читали план роботи на день і ділилися враженнями про день минулий.
Треба наголосити, що головне в роботі мовного табору — не втомлювати дітей додатковими уроками, а в ігровій формі підвищити їх знання з англійської мови. Для цього вчителі проводили кожного ранку з ними зарядку англійською, різні КВЕСТи. З дітьми весь час спілкувалися англійською мовою.
Надзвичайно цікаво пройшло перше заняття по розмальовуванні та виготовленні емблем загону. Кожен учень створив свій власний, неповторний колір. Усі представляли свій шедевр під час останнього дня табору в п’ятницю.
День 3-й - гра по станціям: Kraj Polski. Sonnenschein. Music. Sport. Cinema. Animals. English-speaking world. Literature.
Це було надзвичайно цікаво. Весь час діти спілкуються англійською, французькою, німецькою та польською мовами, які вивчаються в школі.
На 5-й день в мовному таборі “Holidays” як учасники так і лідери відчули себе працівниками театру. За 2 години всім загонам слід було зробити виставу. Назви вистав складались з 3 літер, які дістались шляхом лотерейного відбору. Члени загонів за допомогою своїх лідерів складали відповідні сценарії, ділили ролі, створювали реквізит у разі необхідності та проводили репетиції.
О 12:00 розпочався калейдоскоп театральних вистав. Ми побачили і казки, і легенди, і байки.
При проведенні англомовного табору, ми щиро вірили, що наші учні заслуговують на гарний відпочинок, бо вони у нас дуже талановиті, творчі, енергійні.
На 6-й день перебування у таборі діти із задоволенням взяли участь у брейн - рингу «Найкмітливіший знавець англійської мови». Такі заходи значно підвищують інтерес учнів до англійської мови, виховують повагу до традицій і культури країни, мову якої вивчають, формують соціокультурну компетенцію учнів. Беручи участь у заходах, школярі розвивають творчі здібності, вдосконалюють мовленнєві навички, виявляють акторську майстерність.
Кожна дитина - геній. І чим більше вона геніальна, тим складніше з нею вчителям, одноліткам і навіть батькам. Теорія множинного інтелекту американського психолога Говарда Гарднера підтверджує те, з чим педагоги мають справу щодня: люди мислять і вчаться багатьма різноманітними способами. Один зі способів застосування теорії множинного інтелекту - організація роботи невеликих груп. Приміщення класу поділяється на зони й певним чином обладнується. Учні займаються в маленьких групах, виконуючи спеціальні завдання або працюючи над проектом.
Наш підхід до роботі у таборі був заснований саме на таких принципах. Всі працюючи тут вчителі відмітили, що організувати роботу дітей у таборі набагато складніше, але у нас був великий простір для креативу, не було обмежень навчальними програмами та поурочними планами.
Один раз на тиждень діти працювали у своїх загонах «Штаб- квартирах», в яких проводилися не менш цікаві заходи.
Практика приїзду до України іноземних волонтерів для навчання українських школярів іноземній мові існує вже давно. Зазвичай це ініціатива тих країн, які їх відправляють. Діти та вчителі із радістю прийняли звістку про те, що в нашому таборі буде працювати волонтер із-за кордону і з нетерпінням чекали на її приїзд. Це – Франческа Чеса із Італії, яка вільно володіє англійською мовою. Вона брала активну участь у всіх табірних справах. Ходила з дітьми у місто, вчила пісні, проводила різні ігри. Ми одразу помітили наскільки добре впливає на дитину, на її знання англійської спілкування з носієм іноземної мови. Живу розмову не порівняєш з побудовою діалогів та перекладами текстів на звичайних уроках. Діти не боялися робити помилки, не боялися сказати щось неправильно, почувалися вільніше при спілкуванні англійською. Саме тоді якось сама собою у нас з’явилася думка залучити волонтера, який би працював із дітьми при нашій школі на протязі року. Але це справа майбутнього!
На завершення табірної зміни було проведено загальне табірне свято, присвячене завершенню зміни, де всі діти представили свої колажі, відеоролики із відображенням життя у таборі. Директор школи Михайло Петрович в своїй промові наголосив на те, що саме в таких таборах дитина не тільки підвищить рівень своїх знань мови, а і проведе захоплюючий час у цікавих справах, зустріне нових друзів. Що цей, дуже цікавий і дуже корисний для здоров'я відпочинок, поєднується зі спеціально розробленими програмами вивчення іноземної мови. Також він вручив Подяки всім керівникам груп.
Свято розпочали учні, демонструючи свої таланти. Вони виконували пісні англійською мовою, Настя Люліна розповіла власний вірш англійською мовою.
За підсумками проведеної роботи хочеться відзначити, що поставлені цілі щодо всебічного розвитку особистості були досягнуті. Діти і відпочили і отримали знання та навички. Також знаходження в таборі сприяло розвитку особистості в колективі. Наші учні навчилися частіше усміхатися, вони стали відкритішими, залюбки спілкувалися і раділи перемогам інших. Їхні оченята, щирі усмішки сьогодні переконують, що ми на правильному шляху – наші діти заслужили на хороший, змістовний відпочинок, навіть, якщо він і проведений у школі.
Ірина Ернестівна Кукушкіна,
начальник табору



Категорія: Іноземні мови / Вивчення іноземних мов



Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися, або зайти на сайт під своїм іменем.

Інформація


Коментувати статті на сайті можливе лише впродовж 500 днів з дня публікування.